Kylvöä, kasvua ja satoa

Jyrki Alanko

Huh hellettä! Kesä on yllättänyt meidät lämpöaallolla, joka hakee vertaistaan. Aurinkoinen ja lämmin sää on hellinyt meitä, mutta toivottavasti saadaan myös virvoittavia sateita. Näin on hengellisessä elämässäkin.Tarvitaan Jeesuksen armonauringon paistetta ja Jumalan läsnäolon lämpöä sekä Hengen sadetta, jotta voimme kasvaa Herran omina. Tarvitaan myös maan muokkaustaja kasvun hoitamista.

Muokkaus
Ennen kylvöä meidän tulee muokata maaperä mahdollisimman hyvin, että siementen juurtuminen ja kasvaminen olisi mahdollista. Kevään muokkaustyöt saattavat tuntua raskailta, mutta niiden tekeminen on välttämätöntä. Hoosea kehottaa: ”Kylväkää itsellenne vanhurskauden kylvö, niin saatte leikata laupeuden leikkuun. Raivatkaa itsellenne uudispelto, silloin kun on aika etsiä Herraa, kunnes hän tulee ja antaa sataa teille vanhurskautta”(Hoos.10:12). Monesti elämässämme on ollut muokkauksen tarvetta. Esimerkiksi itsekkyys, anteeksiantamattomuus, kateus ja katkeruus ovat kovettaneet sisintämme ja sydämen maaperää. Tarvitaan lämpöä, joka sulattaa roudan ja jään sekä sadetta, joka pehmittää maan. Pyhä Henki kutsuu uudistukseen ja antaa myös sateet.
Kylvö
Kylväjävertauksessa Jeesus opetti, että me olemme kylväjiä ja siemen on Jumalan sana. Kylväjän ensisijainen tarkoitus on tietenkin kylvää siementä vain hyvään maahan, mutta osa siemenistä joutui myös heikommalle kasvualustalle. Tärkeintä on kuitenkin uskollinen ja runsas kylväminen, sillä ”joka runsaasti kylvää se myös runsaasti niittää” (2.Kor.9:6). Hoidamme hengellistä kasvimaata, omaa peltopalstaamme, rukouksin ja kastelemme tarvittaessa kyynelin. Psalmissa todetaan: ”Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään” (Ps.126:5-6).

Sato
Jeesus sanoi opetuslapsille: ”Satoa on paljon, mutta sadonkorjaajia vähän. Pyytäkää siis herraa, jolle sato kuuluu, lähettämään väkeä elonkorjuuseen”(Matt.9:37). Elämän myrskyissä vilja saattaa lakoontua, mutta meidän tehtävämme on auttaa langennutta nousemaan. Sato kuuluu Herralle ja seurakunta on yhteisö, jossa Jumalan vilja varttuu. Herra itse hoitaa meitä ja meidän tehtävämme on tukea, rohkaista ja auttaa toisiamme taivastiellä. Käydään rukoillen ja Jumalan sanaan luottaen eteenpäin. Kerran koittaa päivä, jolloin kypsä vilja korjataan taivaan aittoihin.