Uudenvuoden lupaus

Pertti Pitkänen


Teetkö yleensä uudenvuoden lupauksia? Toisilla meistä on tapana tehdä näitä lupauksia.

Kuinka hyvin lupaukset sitten kunkin kohdalla pitävät, jää

nähtäväksi. Itse en harrasta uudenvuodenlupauksia. Yleensähän uudenvuodenlupaukset liittyvät pyrkimykseen aikaisempaa terveellisempiin elämäntapoihin, kuten laihduttamiseen ja kunnon kohottamiseen. Jos teit lupauksen vuodelle 2018, niin mikä se oli ja onnistuitko?

Ihmisten tupaukset toisilleen ja itselleen ovat kyllä usein
hyvää tarkoittavia, mutta kun tarkastelemme nnistumisiamme, toteamme helposti oman vajavaisuutemme.

Jumalan lupaukset

Jumalan lupaukset ovatkin onneksemme aivan toisenlaisia
meidän lupauksiimme verrattuna. Jumalan lupauksiin voi luottaa sata prosenttisesti!

Vietimme juuri erään Jumalan tärkeimmän lupauksen toteutumisen juhlaa: joulua. Jumala lupasi lähettää pelastajan, Jeesuksen jo heti syntiinlankeemuksen tapahduttua. 1. Moos. 3:15 ”Minä panen vihollisuuden sinun ja naisen välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille. Hän on murskaava sinun pääsi, ja sinä haavoitat häntä kantapäähän.” 1. Moos.3:21

”Herra Jumala teki Adamille ja hänen vaimolleen nahkaiset vaatteet ja puki
heidät niihin.”

Vaimon siemen, Jeesus Kristus, tulisi lunastamaan synnin vallasta koko ihmissuvun ja voittamaan perkeleen ja kuoleman vallan. Tästä pelastajasta ja hänen saamastaan voitosta on vanhassa testamentissa lukuisia Jumalan lupauksia, jotka kaikki toteutuivat Jeesuksen syntymän, ristinkuoleman ja ylösnousemuksen kautta.

Adamin ja Eevan pukeminen nahkavaatteisiin jo oli esikuva
viattomasta uhrista ja sijaiskärsijästä. Mooseksen lain mukaiset eläinuhrit jatkoivat tätä todistusta sijaiskärsijästä ja syntiuhrista, joka oli tuleva maailmaan.

Jumalan lupaukset Abrahamille: Gal.3:6 ”Niinhän Abrahamkin uskoi Jumalaa, ja se luettiin hänelle vanhurskaudeksi.” 1. Moos.22:8 ”Abraham vastasi: ”Jumala kyllä katsoo itselleen lampaan polttouhriksi, poikani”. Abraham totteli Jumalaa ja oli valmis uhraamaan poikansa: se luettiin hänelle vanhurskaudeksi. Jumala lupasi hänelle: ”Sinun siemenessäsi tulevat siunatuksi kaikki kansakunnat maan päällä, koska sinä kuuntelit minun ääntäni” 1.Moos.22:18.

Jumala lupasi Moosekselle 5.Moos.18:18-19: ”Minä annan nousta heille sinun kaltaisesi profeetan teidän veljienne keskuudesta ja panen sanani hänen suuhunsa. Hän puhuu heille kaiken, mitä minä käsken hänen puhua. Ja jokaisen, joka ei kuule minun sanojani, jotka hän puhuu minun nimessäni, minä vaadin tilille.” Hepr.3:5,6: ”Mooses tosin oli palvelijana uskollinen ”koko hänen huoneessaan” todistukseksi siitä, mitä vastedes puhuttaisiin. Kristus sen sijaan on uskollinen Poikana, hänen huoneensa hallitsijana. Hänen huoneensa olemme me, kunhan loppuun asti säilytämme rohkeuden ja kerskaamme toivosta”. Mooseksen asettama Jumalan palvelus ja uhritoimitukset olivat todistuksena ja esikuvana siitä, mikä Kristuksen kautta tuli todelliseksi ja hänessä Jumalan pelastussuunnitelma toteutui.

Ennustukset toteutuvat

”Hoosianna Daavidin Poika!” Hoosianna-laulut vielä kaikuvat sydämissämme ensimmäisen adventtisunnuntain muistona. Jeesus ratsasti aasintamman varsalla Jerusalemiin ja toteutti profeetta Sakarjan ennustuksen. Sak.9:9: ”Iloitse suuresti, tytär Siion, huuda riemusta, tytär Jerusalem. Katso. Kuninkaasi tulee sinun luoksesi! Hän on vanhurskas, hän pelastaa; hän on nöyrä, hän ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla. Luuk.19:38: ”He huusivat: Siunattu olkoon hän, joka tulee, Kuningas Herran nimessä. Rauha taivaassa ja kunnia korkeuksissa”.

Jumalan lupaus Daavidille Messias Kuninkaasta 2.Sam.7:12,13:”Kun päiväsi ovat päättyneet ja sinä lepäät isiesi luona, minä nostan seuraajaksesi jälkeläisesi, joka on lähtöisin sinun ruumiistasi, ja minä vahvistan hänen kuninkuutensa. Hän rakentaa huoneen minun nimelleni, ja minä vahvistan hänen kuninkaallisen istuimensa ikuisiksi ajoiksi”. Daavid, joka oli paitsi kuningas, oli myös profeetta. Hän profetoi tulevan Messiaan kärsimyksistä psalmissa 22. Ps.22:17-19: ”Sillä koirat piirittävät minut, pahantekijöiden parvi saartaa minut. He ovat lävistäneet käteni ja jalkani. Minä voin laskea kaikki luuni. He katselevat ja tuijottavat minua. He jakavat vaatteeni ja heittävät puvustani arpaa”. Tämä Daavidin ennustus toteutui Jeesuksen ristinkuolemassa.

Vaimon siemen profeetta Jesajan ennustamana Jes.7:14: ”Sen vuoksi Herra itse antaa teille merkin; Katso neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel”. Matteus lainaa profeetan sanaa (Matt.1:22,23). Jesaja ennustaa Messiaan syntymästä vielä Jes.9:5,6: ”Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu. Hänen harteillaan on herruus, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhanruhtinas. Herruus on oleva suuri ja rauha loppumaton Daavidin valtaistuimella ja hänen valtakunnallaan”.

Joulu, valtava ilon ja valon juhla, on Jumalan lupauksentäyttymisen juhla; Jumalan pelastussuunnitelman täyttymisen juhla. Miika 5:1, Luuk.2:11-14 ”Teille on tänään Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra. Ja tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.” Yhtäkkiä oli enkelin kanssa suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa sanoen: ”Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maan päällä rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto.”

Jumalan lupaus pelastussuunnitelmasta toteutui Jeesuksen
syntymässä, ristinkuolemassa ja ylösnousemuksessa. Lopullisesti pelastussuunnitelma tulee meille kullekin toteutumaan henkilökohtaisesti, kun uskomme muuttuu näkemiseen; saamme nähdä Jeesuksen kasvoista kasvoihin.

Jeesus tulee takaisin

Jumalan lupaus Jeesuksen takaisin tulosta on yhtä luotettava kuin hänen lupauksensa olivat elastussuunnitelman ensimmäisen vaiheen toteutumisen suhteen. Ap.t.1:11: ”Galilean miehet, mitä te seisotte katselemassa taivaalle? Tämä Jeesus, joka otettiin luotanne taivaaseen, tulee takaisin samalla tavoin kuin te näitte hänen taivaaseen menevän”. Voimme elää koko ajan adventin aikaa odottaessamme Jeesuksen takaisin tuloa. Jeesus itse kehottaa meitä seuraavin sanoin: ”Olkaa tekin valmiit, sillä ihmisen Poika tulee hetkellä, jota ette aavista” (Luuk.12:40).